Meny

Cellgummi

Materialet är flexibelt, poröst, kostnadseffektivt och lätt att använda inom många produktområden. Cellgummi tätar mot luft, fukt och vatten och används till exempel tätningar, tätningslister, isolering och packningar. I utvalda applikationer kan det till och med ersätta massivt gummi. En särskild variant är silikoncellgummi som klarar extrema temperaturer och åldringskrav. Materialet tål temperaturer mellan -70 och +200°C. En annan typ är cellgummi HSC som är semislutet och extremt mjukt för att kunna ta upp olika tätningsdifferenser i en och samma packning/tätning. Materialet används även som tätning vid vakuumlyftanordningar.

Materialbas: Kloropren, EPDM, Nitril och Silikon

Temperaturspann: -70 – 200°C

Volymvikt: 80 – 250 kg/m3

Brandklassning: FMVSS 302 & UL-94

Cellplaster

Cellpolyeten är ett material som har genomgått en stor utveckling under senare år. Tack vare alla de nya egenskaper man har fått fram – från semisluten (supermjuk) till närmast stenhårda varianter, hög brandklassning och förbättrad temperaturtålighet – har materialet idag ett mycket stort användningsområde. Den här typen av material lämpar sig bland annat till tätningar, isolering och förpackningsmaterial. Cellplast tätar mot kondens, kyla, fukt och vatten och finns även med UL-94-norm vid höga krav på brandklassning. Sport och fritid är ett annat användningsområde, där det bland annat används som stötupptagande inlägg i sportutrustningar, liggunderlag och yogamattor. Det används även till tätningslister, stötdämpande applikationer och emballage. För kostnadseffektiva emballagelösningar rekommenderar vi oförnätad polyeten med eller utan antistatiska egenskaper.

Materialbas: Polyeten

Temperaturspann: -80 – 100°C

Volymvikt: 15 – 200 kg/m3

Brandklassning: FMVSS 302 & UL-94

Gummiduk

Gummidukens goda nötnings- och stötdämpningsegenskaper gör den användbar i slitstarka och utsatta applikationer. Räfflad och mönstrad gummiduk används till exempel som golvskydd i industrier och fordon.

Materialbas: EPDM, Kloropren, Nitril, Natur/SBR, Silikon och Viton

Hårdhet: 40 – 80 sh

Temperaturspann: -60 – 275°C

Godkännande: UL-94 brandklassning och livsmedelsgodkännande i utvalda kvaliteter.

Skumplaster

Till denna grupp tillhör en mängd material med olika användningsområden. Skumplasternas sammansättning och struktur kan skilja, men samtliga är lätta, flexibla och har lång livslängd. Inom tillverkningsindustrin används de bland annat till tätning, ljud- och värmeisolering, vid filtrering av luft och vätskor med mera. De fyller också en viktig roll som stötupptagande förpackningsmaterial då de effektivt skyddar godsets ömtåliga ytor och detaljer. Av samma anledning används skumplaster bland annat som stoppning i madrasser, möbler och väskor samt i tätningslister runt fönster.

Materialbas: Polyuretan, Polyester och Polyeter

Temperaturspann: -30 – 100°C

Brandklassning: FMVSS 302, FR & UL-94

  • Ett urval av skurna tätningar i tvärförnätad cellpolyeten.
    Ett urval av skurna tätningar i tvärförnätad cellpolyeten.

Länkar inom Team ET:


et

et

www.stepisol.se

Länk till sidan som innehåller information om vår stegljudsisolering.

www.emballageteknik.com

Länk till Emballageteknik AB, företaget för stötsäkra förpackningar.